• Kontrast strony

Nawiązanie dialogu międzykulturowego, poznanie historii, kultury, pogłębianie wiedzy na temat polskich, słowackich i czeskich obyczajów, tradycji, a także łamanie barier językowych, nauka tolerancji oraz otwartości to główne cele realizowanego w dniach 25 kwietnia – 1 maja br. w Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży w Krośnie w ramach programu Erasmus+ projektu wymiany polsko-czesko-słowackiej pn. „Zasmakuj w tradycji”.

W wymianie uczestniczyła młodzież z Polski z Hufców Pracy z Sanoka i Krosna, której liderem i opiekunem był Stanisław Machowski oraz z Czech z organizacji ICM Jindrichuv Hradec z.s. i Słowacji z organizacji STEP - Society for territorial progres. Wzięła ona udział w warsztatach językowych i z doradcami zawodowymi oraz warsztatach kulinarnych, podczas których przygotowywała potrawy charakterystyczne dla swojego kraju - podczas projektu powstała również ilustrowana księga potraw. Zwiedzając piękne zakątki Podkarpacia, m.in. Solinę, Muzeum Budownictwa Ludowego, Muzeum Historyczne w Sanoku oraz Centrum Dziedzictwa Szkła i Muzeum Rzemiosła w Krośnie  uczestnicy zapoznali się z dziedzictwem kulturowym tego regionu. 

Finał projektu z udziałem Zastępcy Wojewódzkiego Komendanta OHP p. Renaty Trybus, Komendanta 9-8 Hufca Pracy w Sanoku p. Tomasza Nazara oraz Kierownictwa OSiW w Iwoniczu p. Justyny Solon i p. Mariusza Szymczakowskiego. Na spotkanie uczestnicy przygotowali i przedstawili krótkie prezentacje dotyczące swoich krajów, a także dla swojego kraju potrawy. Można było dowiedzieć się, jak smakują m.in. bryndzové halušky, krupicová kaša, bramboráky, pielmeni, proziaki, żurek tradycyjny. Krótką prezentację odbytych działań przedstawił Dyrektor CEiPM w Krośnie p. Dariusz Paczosa.

FINAŁ PROJEKTU ZASMAKUJ W TRADYCJI 6
FINAŁ PROJEKTU ZASMAKUJ W TRADYCJI 6
FINAŁ PROJEKTU ZASMAKUJ W TRADYCJI 7
FINAŁ PROJEKTU ZASMAKUJ W TRADYCJI 7
FINAŁ PROJEKTU ZASMAKUJ W TRADYCJI 8
FINAŁ PROJEKTU ZASMAKUJ W TRADYCJI 8
FINAŁ PROJEKTU ZASMAKUJ W TRADYCJI 9
FINAŁ PROJEKTU ZASMAKUJ W TRADYCJI 9
FINAŁ PROJEKTU ZASMAKUJ W TRADYCJI 10
FINAŁ PROJEKTU ZASMAKUJ W TRADYCJI 10
FINAŁ PROJEKTU ZASMAKUJ W TRADYCJI 11
FINAŁ PROJEKTU ZASMAKUJ W TRADYCJI 11
FINAŁ PROJEKTU ZASMAKUJ W TRADYCJI 12
FINAŁ PROJEKTU ZASMAKUJ W TRADYCJI 12
FINAŁ PROJEKTU ZASMAKUJ W TRADYCJI 2
FINAŁ PROJEKTU ZASMAKUJ W TRADYCJI 2
FINAŁ PROJEKTU ZASMAKUJ W TRADYCJI 3
FINAŁ PROJEKTU ZASMAKUJ W TRADYCJI 3
FINAŁ PROJEKTU ZASMAKUJ W TRADYCJI 4
FINAŁ PROJEKTU ZASMAKUJ W TRADYCJI 4
FINAŁ PROJEKTU ZASMAKUJ W TRADYCJI 5
FINAŁ PROJEKTU ZASMAKUJ W TRADYCJI 5
Previous Next Play Pause
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Wydarzenie uświetnili członkowie Zespołu Ludowego „Lubatowianie” z Lubatowej, a tradycyjne potrawy, w tym trzy gatunki pierogów, smalec, ogórki oraz amoniaczki przygotowały również panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Komborni.

PL Współfinansowane przez Unię Europejską POS

 

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.