• Kontrast strony

Dnia 24 marca uczestnicy 11-19 Hufca Pracy w Słupsku brali udział w konkursie „Danie na fit”, który odbył się Zespole Szkół Ponadpodstawowych w Łodzierzy. Zmagania miały charakter indywidualny i skierowane były do wszystkich młodocianych, którzy realizują przygotowanie w zawodzie kucharz.

Komisję konkursową należało zaskoczyć precyzją, estetyką i pomysłowością. Przedmiotem współzawodnictwa było wykonanie potrawy wegetariańskiej, której bazę stanowiły warzywa, owoce i produkty zbożowe. Komisja zwracała uwagę na organizację stanowiska pracy, spełnienie warunków higienicznych np. spięte włosy, fartuszek oraz przypuszczalną wartość smakową i energetyczną.

Wybór laureatów przysporzył sędziom niemałych trudności, ale ostatecznie, jednomyślnie wyłoniono trzech zwycięzców, dla których nagrody ufundowała Pomorska Wojewódzka Komenda Ochotniczych Hufców Pracy. Konkurs kulinarny odbył się zgodnie z procedurami obowiązującymi na egzaminie zawodowym realizowanym przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną, dlatego też był doskonałą okazją do zapoznania się młodzieży z omawianą formułą.

Cele przedsięwzięcia zostały zrealizowane. Doskonalenie umiejętności kulinarnych przez młodych ludzi, aktywizacja, rozwijanie kreatywności i promowanie zdrowego stylu odżywiania były założeniem organizatorów zmagań.

Autor tekstu: Małgorzata Piekarek
Autor zdjęcia: Piotr Wojciechowski

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.