Dnia 24 marca uczestnicy 11-19 Hufca Pracy w Słupsku brali udział w konkursie „Danie na fit”, który odbył się Zespole Szkół Ponadpodstawowych w Łodzierzy. Zmagania miały charakter indywidualny i skierowane były do wszystkich młodocianych, którzy realizują przygotowanie w zawodzie kucharz.
Komisję konkursową należało zaskoczyć precyzją, estetyką i pomysłowością. Przedmiotem współzawodnictwa było wykonanie potrawy wegetariańskiej, której bazę stanowiły warzywa, owoce i produkty zbożowe. Komisja zwracała uwagę na organizację stanowiska pracy, spełnienie warunków higienicznych np. spięte włosy, fartuszek oraz przypuszczalną wartość smakową i energetyczną.
Wybór laureatów przysporzył sędziom niemałych trudności, ale ostatecznie, jednomyślnie wyłoniono trzech zwycięzców, dla których nagrody ufundowała Pomorska Wojewódzka Komenda Ochotniczych Hufców Pracy. Konkurs kulinarny odbył się zgodnie z procedurami obowiązującymi na egzaminie zawodowym realizowanym przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną, dlatego też był doskonałą okazją do zapoznania się młodzieży z omawianą formułą.
Cele przedsięwzięcia zostały zrealizowane. Doskonalenie umiejętności kulinarnych przez młodych ludzi, aktywizacja, rozwijanie kreatywności i promowanie zdrowego stylu odżywiania były założeniem organizatorów zmagań.
Autor tekstu: Małgorzata Piekarek
Autor zdjęcia: Piotr Wojciechowski