Od dnia 22 stycznia br. w Ośrodku Szkolenia i Wychowania OHP w Tczewie realizowany był projekt lokalny pt.: „Heca z pieca, czyli wszystko o mące”.
Mąka to podstawowy składnik codziennej diety, lecz co o niej wiemy? Podczas przeprowadzania programu, instruktor praktycznej nauki zawodu Barbara Kwasowiec przekazała całą zdobytą wiedzę na jej temat przyszłym, młodym kucharzom. Młodzież podczas zajęć miała szansę dowiedzieć się, jak odbywa się produkcja mąki, jaki jest jej skład, wyciąg, jakie wyróżniamy typy oraz rodzaje. Szczegółowo omówione zostało zastosowanie i właściwości mąki.
Sukcesywnie, raz w tygodniu, uczestnicy OSiW Tczew oprócz zdobywania wiedzy teoretycznej nabywali także umiejętności praktyczne. Podczas zajęć warsztatowych przygotowane zostały różnego rodzaju szybkie przekąski z warzywami, paszteciki oraz różnorodne pieczywo w postaci chlebów i bułek. Kucharze podjęli również wyzwanie cukierników i upiekli drożdżowe, słodkie bułeczki z marmoladą oraz szarlotkę. Największym jednak zainteresowaniem cieszyła się pizza, a także litewskie kibiny.
Ze względu na kolejne zmiany w organizacji praktycznej nauki zawodu, program lokalny został podsumowany i zakończony on-line dnia 2 kwietnia br. Młodzież wie, że racjonalne spożywanie produktów mącznych jest naszym sprzymierzeńcem, ponieważ mąka, a szczególnie ta z wysokiego przemiału jest dobrym źródłem witamin z grupy B oraz niektórych składników mineralnych, przede wszystkim żelaza i fosforu. Beneficjenci programu wiedzą czym jest gluten, a także kto nie powinien go spożywać lub powinien ograniczyć jego spożywanie ze względów zdrowotnych.
Autor tekstu: Paulina Szmaglińska
Autor zdjęć: Paulina Szmaglińska / Lucyna Jabłońska