• Kontrast strony

23 marca 2022 r. obył się konkurs kulinarny „Danie na fit”. Jego inicjatorem był 11-19 Hufiec Pracy w Słupsku. W zmaganiach wzięli udział uczestnicy z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Łodzierzy. Była to już kolejna edycja konkursu kulinarnego, podczas której uczestnicy mogli wykazać się umiejętnościami i kreatywnością.

Konkurs przebiegał dwuetapowo i brały w nim udział dwuosobowe drużyny. Pierwszy etap polegał na przygotowaniu deseru fit, drugi zaś dotyczył stworzenia lekkiej i zdrowej przekąski. Do rywalizacji stanęło ponad dwadzieścia pięć osób. W ciągu kilku godzin młodzież pod czujnym okiem instruktorów nauki zawodu pokazywała swoje umiejętności. Była to wspaniała okazja na doszlifowanie swojej sztuki kulinarnej, szczególnie w perspektywie zbliżających się egzaminów czeladniczych. Uczestnicy wykazali się ogromnym zaangażowaniem i bardzo dużą inwencją. Podczas tworzenia dań prześcigali się w pomysłowości i kreatywności. Kunszt i fantazja młodych kucharzy budziły zachwyt. Poza bardzo dużymi umiejętnościami uczestników, na jakość dań miała także niebagatelny wpływ pracownia, znakomicie wyposażona w wysokiej jakości sprzęt. Sprzyjało to podwyższaniu kompetencji kulinarnych i rozbudzeniu pomysłowości przyszłych kucharzy. Po zakończeniu regulaminowego czasu trwania zmagań, komisja przystąpiła do oceny poszczególnych dań. W ocenie brano pod uwagę nie tylko skład, smak i jakość użytego produktu. Bardzo ważna była prezentacja konkretnego wyrobu. Zaprezentowane kompozycje były niejednokrotnie małymi dziełami sztuki. Komisja miała bardzo ciężkie zadanie. Jednak udało się dojść do kompromisu, co pozwoliło wyodrębnić specjalnie nagrodzone pierwsze, drugie i trzecie miejsce. Pierwsze miejsce zdobył „Egzotyczny deser z perełkami z tapioki w musie z mango” podany w wydrążonym ananasie. Drugie miejsce to „Borówkowo-truskawkowa fantazja”, a trzecie „Deser z mascarpone i truskawkami”. Dodatkowo wszystkim uczestnikom wręczono upominki doceniające ich trud i zaangażowanie. Nagrody zostały zasponsorowane przez Pomorską Wojewódzką Komendę Ochotniczych Hufców Pracy w Gdańsku.

Było to bardzo miłe zwieńczenie trudów jakie młodzi ludzie włożyli w swoją pracę. Uczestnictwo w tego typu imprezach daje młodzieży wiele satysfakcji. Jedni mogli wykazać się już zdobytymi umiejętnościami i oryginalnym podejściem do zdrowej i modnej kuchni fit, drudzy natomiast czerpali wiedzę od bardziej doświadczonych kolegów. Jest to też okazja do kształcenia umiejętności współpracy. Wszystkim biorącym udział w konkursie „Danie na fit” serdecznie dziękujemy, a zwycięzcom gratulujemy!

Przebieg konkursu pt. „Danie na fit”.
Przebieg konkursu pt. „Danie na fit”.
Przebieg konkursu pt. „Danie na fit”.
Przebieg konkursu pt. „Danie na fit”.
Przebieg konkursu pt. „Danie na fit”.
Przebieg konkursu pt. „Danie na fit”.
Przebieg konkursu pt. „Danie na fit”.
Przebieg konkursu pt. „Danie na fit”.
Przebieg konkursu pt. „Danie na fit”.
Przebieg konkursu pt. „Danie na fit”.
Przebieg konkursu pt. „Danie na fit”.
Przebieg konkursu pt. „Danie na fit”.
Przebieg konkursu pt. „Danie na fit”.
Przebieg konkursu pt. „Danie na fit”.
 
Autor tekstu: Marzena Kutwa
Autor zdjęć: Anna Mularczyk

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.