W dniach od 26.04.2022 r. do 27.04.2022 r. uczestnicy Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Tczewie wzięli udział w szkoleniu zawodowym pn. „Kuchnia molekularna”. Organizatorem szkolenia było Centrum Edukacji i Pracy w Gdańsku.
Szkolenie przeprowadził Pan Paweł Wątor, który z wykształcenia jest kucharzem i dietetykiem. Doświadczenie zdobył na wyspach w prestiżowych restauracjach grupy Carice Holding na stanowisku Sous Chefa. Pracował w warszawskim Amber Room jako zastępca Wojciecha Modest Amaro. Jest współautorem książki „Odkrywanie Smaków” z Markiem Kondratem.
Szkolenie miało na celu zapoznanie młodych ludzi z historią gastronomii molekularnej, z różnymi technikami i produktami stosowanymi w tego typu kuchni. Instruktor rozpoczął spotkanie od zajęć teoretycznych, które miały na celu przedstawienie zasad bezpieczeństwa pracy z ciekłym azotem. W ramach zajęć praktycznych młodzież została zaproszona do kawioru, gotowania w ciekłym azocie, zamrażania piany w syfonie, wytwarzania lizaka molekularnego i klasycznej dekonstrukcji.
Dania, które przygotowała młodzież to:
- udko z indyka sous vide z sosem własnym z ogórkiem kompresowany, galaretką z buraka, espumą z buraka, pianką z mleka podwędzanego oraz lizakiem molekularnym z parmezanu,
- lody z wędzonego miodu i białą czekoladą na ciekłym azocie z espumą z owoców tropikalnych i galaretką owocową z jadalnymi kwiatami.
Po zakończonym szkoleniu zawodowym każdy z uczestników otrzymał certyfikat ukończenia szkolenia oraz dyplom ukończenia szkolenia od prowadzącego zajęcia, Pana Pawła Wątor.
Autor tekstu: Lucyna Jabłońska
Autor zdjęć: Lucyna Jabłońska / Uczestnicy szkolenia