W 11-19 Hufcu Pracy w Słupsku nastąpiło rozstrzygnięcie kulinarno-fotograficznego konkursu „Jajeczne specjały”.
Przedmiotem challengu było wykonanie prostej potrawy na bazie jajek. Spożywanie ich niesie ze sobą wiele korzyści. Wprowadzone na stałe do menu przyczyniają się do poprawienia kondycji umysłu, wpływają na zdrowie oczu, a zawarta w nich witamina D jest niezbędna dla zdrowia kości i zębów. To tylko niektóre z zalet tego niewielkiego, popularnego ale niedocenianego produktu spożywczego. Jajeczne dania to doskonały pomysł zarówno na śniadanie, obiad czy kolację. Można z nich wyczarować wiele nieskomplikowanych, niedrogich i efektywnych specjałów. Warunkiem udziału w konkursie było nadesłanie do organizatora dokumentacji fotograficznej obrazującej wykonanie tematycznego zadania (przepis, poszczególne etapy przygotowania, efekt końcowy). Wpływ na premiowanie miały: pomysłowość, związek z tematem, nakład pracy i prezentacja. Młodzi amatorzy kulinariów zaskoczyli różnorodnością i oryginalnością potraw pokazując wielość pomysłów na przyrządzenie jajka. Komisja mogła podziwiać m.in. jajka po szkocku, po wiedeńsku, faszerowane, pasty warzywno-jajeczne i słodkie omlety. Wybór laureatów nie był łatwy, ale ostatecznie komisja wyłoniła 3 zwyciężczynie. I i II miejsce zajęły Justyna i Roksana uczennice Szkoły Branżowej „Złoty Fach” natomiast III miejsce przypadło Wiktorii uczestniczce z szkolenia kursowego.
Nagrody dla finalistek ufundowała Pomorska Wojewódzka Komenda OHP. Cele i zamierzenia inicjatywy zostały zrealizowane. Zainteresowanie młodych ludzi kulinariami i zdrowym żywieniem, aktywizacja i rozwijanie kreatywności były założeniem słupskich wychowawców.
Autor zdjęć: Uczestnicy 11-19 HP w Słupsku / Małgorzata Pakos