• Kontrast strony

Dnia 12 kwietnia 2022 roku Wioletta Bohdziewicz, doradca zawodowy Młodzieżowego Centrum Kariery w Słupsku, zorganizowała przedsięwzięcie „Manufaktura rozwoju zawodowego - Warsztaty kulinarne – Carving i nie tylko”.

Udział w nim wzięli uczestnicy 11-19 Hufca Pracy w Słupsku, uczący się w Zespole Szkół Ponadpodstawowych w Łodzierzy, a praktyki zawodowe realizują u pracodawców w Miastku. Warsztaty, które poprowadził Pan Paweł Przygoda szef kuchni, odbyły się w Restauracji Maxima w Miastku. Dekorowanie stołów okolicznościowych jest praktykowane od stuleci. Nie tylko tworzy uroczystą i wytworną atmosferę posiłku. Wpływa także na degustację potraw, które w pięknym otoczeniu smakują lepiej i bardziej wykwintnie. W różnych okresach historycznych i kulturowych do kreowania takich kompozycji przykładano ogromną wagę. Najpopularniejszym tworzywem były kwiaty oraz produkty spożywcze. To z nich narodziła się wyjątkowa dziedzina sztuki, jaką jest carving. Ojczyzną sztuki tworzenia kompozycji z owoców i warzyw jest Tajlandia. Najpopularniejszymi owocami i warzywami używanymi w carvingu są: arbuzy, melony, dynie, ananasy, papaje, rzodkiewki, buraki, seler czy marchewki. Obecnie dekoracje z warzyw i owoców przyjmują nowy wymiar, a w restauracjach jest to standardem. Aby osiągnąć wybitny poziom umiejętności należy cały czas zgłębiać tajniki sztuki carvingu. Celem warsztatów było przekazanie wiedzy oraz nabycie umiejętności związanych ze sztuką carvingu i zasadami savoir-vivre, które w przyszłości młodzi ludzie będą mogli wykorzystać w swojej pracy zawodowej. Uczestnicy mogli sami przekonać się na czym polega sztuka fantazyjnego, artystycznego wycinania owoców i warzyw. Okazało się, że nie jest to wcale trudne, że wystarczą chęci, zapał, trochę wyobraźni, no i oczywiście odpowiednie noże - narzędzia do carvingu. Oprócz tego poznali techniki i rodzaje cięć oraz sposoby przechowywania i pielęgnacji wyrzeźbionych prac. Kolejnym punktem szkolenia była nauka dekorowania stołu oraz zasad savoir-vivre, które poprowadziła Pani Tatiana Polywiana, pracownik restauracji. Kilka prostych zasad może znacznie poprawić nasze relacje z przyjaciółmi, czy współpracownikami. A przede wszystkim ważne jest, aby dobre maniery i wychowanie nie były nam obce. Młodzież miała możliwość w praktyce sprawdzić jak wykorzystać zasady savoir-vivre przy stole, czego nie powinni robić, jak uniknąć częstych błędów popełnianych w trakcie posiłków.

Warsztaty poprzedziło spotkanie z doradcą zawodowym z MCK w Słupsku, które miało na celu zapoznać młodych ludzi z rynkiem pracy, zawodami przyszłości, ukierunkować uczestników na planowanie kariery zawodowej. Poprzez udział w zajęciach podopieczni 11-19 Hufca Pracy w Słupsku mieli możliwość nabycia nowych kwalifikacji i kompetencji, które ułatwią im w przyszłości poszukiwanie pracy oraz uczynią bardziej atrakcyjnymi na rynku pracy. Przedsięwzięcie spotkało się ze sporym zainteresowaniem, młodzi ludzie wyrazili chęć udziału w następnych zajęciach. Każdy z uczestników warsztatów otrzymał certyfikat potwierdzający udział w szkoleniu.

Przygotowanie do zajęć.
Przygotowanie do zajęć.
Zajęcia praktyczne.
Zajęcia praktyczne.
Zajęcia praktyczne.
Zajęcia praktyczne.
Zajęcia praktyczne.
Zajęcia praktyczne.
Prezentacja końcowego efektu.
Prezentacja końcowego efektu.
Prezentacja końcowego efektu.
Prezentacja końcowego efektu.
Podczas lekcji savoir-vivre.
Podczas lekcji savoir-vivre.
Tworzenie dekoracji stołu.
Tworzenie dekoracji stołu.
 
Autor tekstu: Wioletta Bohdziewicz
Autor zdjęć: Małgorzata Pakos

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.