W dzisiejszych czasach pełnych gotowych produktów do spożycia powoli zanika świadomość, jak ważną rolę odgrywają przydomowe ogródki warzywne. Tradycja ich uprawiania niestety zanika w wielu rodzinach, w innych jeszcze tylko babcie i dziadkowie wiedzą, co, kiedy siać i sadzić oraz jak to potem odpowiednio pielęgnować, by dało dobrej jakości zdrowe warzywa i owoce.
Uczestnicy Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Człuchowie w ramach zajęć pozalekcyjnych wznowili wiosenne prace przy ogródku warzywno-owocowym założonym w ubiegłych latach. Ważnym pierwszym etapem było przygotowanie odpowiedniego podłoża. W tym celu pod warzywa dosypano żyznej i próchnicznej ziemi oraz nawóz wieloskładnikowy, aby wzbogacić glebę w próchnicę oraz składniki pokarmowe. Wysiane zostały warzywa niezbędne w każdej kuchni tzn. rzodkiewka, koper, ogórki, pietruszka, marchew oraz sałatę. Ponadto zasadzone zostały krzewy porzeczek oraz wysiane kwiaty ozdobne. W planach przewidziane jest dosadzenie w okresie jesiennym dalszych krzewów owocowych.
W trakcie wspólnej pracy omówione zostały techniki sadzenia drzewek oraz krzewów, podstawowe zabiegi pielęgnacyjne, jak również przedstawione zostały ekologiczne oraz chemiczne podstawy ochrony roślin. Niestety w dzisiejszych czasach bez ingerencji biologicznych i chemicznych środków ochrony roślin mało jest warzyw, krzewów i drzewek owocowych, które będą w stanie odpowiednio rosnąć i dobrze plonować.
Podczas wspólnej pracy uczestnicy mogli przekonać się, że jest to wartościowa forma spędzania wolnego czasu na świeżym powietrzu, rozwijająca zmysły i uwrażliwiająca na piękno, a przede wszystkim pożyteczność świata przyrody.
Autor tekstu: Janusz Wilczek
Autor zdjęć: Bartosz Capar