Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania obchodzony 8 listopada stał się dla uczestników 11-18 Hufca Pracy w Nowym Dworze Gdańskim okazją do poszerzenia wiedzy na temat prawidłowego odżywiania oraz tworzenia wartościowych, zbilansowanych posiłków. Celem tego święta jest promowanie zdrowego jedzenia, zwłaszcza wśród młodych ludzi. Obchodzone jest na wiele sposobów. Podopieczni nowodworskiego hufca postanowili poświęcić swój czas na przygotowanie zdrowych, bogatych we wszystkie niezbędne składniki odżywcze posiłków. Inwencja twórcza w przygotowaniu potraw była godna pochwały. Potrzeba przeprowadzania tego typu przedsięwzięć jest bardzo duża, ponieważ jak dowodzą badania, znaczna część dzieci i młodzieży nie spożywa regularnych posiłków, często rezygnując z najważniejszego – śniadania. Spożywają natomiast duże ilości niezdrowych przekąsek, posiłków typu fast food i słodyczy, czyli tzw. pustych kalorii, które mogą być przyczyną różnych chorób i prowadzić do otyłości. Rozpoczynanie dnia bez posiłku oraz niejedzenie między lekcjami, źle wpływa na samopoczucie i koncentrację uczniów. Istnieje więc potrzeba kształtowania dobrych nawyków żywieniowych u dzieci i młodzieży. Uczestnicy 11-18 Hufca Pracy z wielką przyjemnością włączyli się w akcję promującą zdrowe odżywianie, co przełożyło się na ilość zdjęć przesłanych do jednostki hufca. Młodzież zaprezentowała na nich swoje dokonania kulinarne. Był to konstruktywnie, pożytecznie, a na pewno bardzo smacznie spędzony czas.
Autor tekstu: Danuta Kossakowska
Autor zdjęć: Uczestnicy 11-18 Hufca Pracy