W dniach 19 i 20.10.2020 r. w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Tczewie odbyła się pierwsza część szkolenia z dekoracji potraw. W zajęciach docelowo uczestniczyć będzie dwudziestu uczestników OSiW Tczew, w pierwszej części wzięło udział dziesięciu z nich. Pierwsza edycja szkolenia została przyjęta bardzo entuzjastycznie, wykonane prace zrobiły ogromne wrażenie na uczestnikach i pracownikach Ośrodka. Uzyskane podczas szkolenia umiejętności będą przydatne w pracy zawodowej jak również podczas organizacji przyjęć prywatnych. Wszyscy zgodnie stwierdzili, że sztuka carvingu oprócz walorów estetycznych jest również manualnym i artystycznym wyzwaniem dla organizatora przyjęcia. Jest to prosta technika, która ze skromnej uroczystości uczyni pokaz uzdolnień artystycznych kucharza/cukiernika i zachwyci zaproszonych gości. Trenerem był Grzegorz Gniech- mistrz świata w carvingu z Instytutu Sztuki Carvingu w Wejherowie. Szkolenie przebiegło w miłej atmosferze, każdy z uczestników otrzymał do pracy osobny zestaw narzędzi do dekoracji potraw. Opiekę i koordynację szkolenia prowadzi Joanna Zielińska z Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży z Gdańska we współpracy z pośrednikiem pracy z Młodzieżowego Centrum Kariery Lucyną Jabłońską.
Autor tekstu: Elżbieta Sądowska
Autor zdjęć: Lucyna Jabłońska