Arbuzy, melony, marchewki , cykoria. W dniach 03-04.11.2020 w OSiW Tczew królowały owoce i warzywa. Pod czujnym okiem Mistrza Świata w Carvingu – Grzegorza Gniech - uczestnicy uczyli się tajemnej tajskiej sztuki rzeźbienia w warzywach i owocach. Carving to umiejętność artystycznego rzeźbienia w rozmaitych owocach i warzywach, to sztuka tzw. Pałacowa. Wywodzi się z Tajlandii. Sztuka ta istnieje już od ponad 1000 lat i stworzona była na potrzeby ozdabiania uroczystych przyjęć, a także dań na dworze królewskim w Tajlandii czy cesarskim w Chinach i Japonii. Przepiękne motywy roślinne i zwierzęce wyczarowywane według tradycji za pomocą nożyków. Sztuka ta wymaga cierpliwości i precyzji, ale również wyobraźni. „Jedyne co Was ogranicza to wasza wyobraźnia” – tłumaczył uczestnikom szkolenia Grzegorz Gniech. Atmosfera na warsztatach była doskonała, młodzież podchodziła z dystansem do swoich pierwszych nieudanych dekoracji, a na koniec z wielką satysfakcją i dumą podziwiała udane rzeźby i kompozycje. Uczniowie mogą wykorzystywać nabyte umiejętności do dekorowania potraw i napojów, tworzenia kompozycji na stołach bankietowych i bufetach oraz pokazów na imprezach okolicznościowych. Opiekę nad przeprowadzonym szkoleniem sprawowało Młodzieżowe Centrum Kariery w Tczewie wraz z kadrą wychowawczą OSiW Tczew. Efekty pracy młodzieży na zdjęciach.
Autor tesktu: Lucyna Jabłońska
Autor zdjęć: Lucyna Jabłońska