• Kontrast strony

W Ośrodku Szkolenia i Wychowana OHP w Człuchowie, w dniu 14 marca 2023 r. na warsztatach szkoleniowych, młodzież ucząca się w zawodzie kucharz, przyrządziła pod nadzorem pani instruktor Doroty Francik sałatkę gyros.

Danie to pochodzi z Grecji i zostało zainspirowane przez turecki kebab. Potrawa ta przyrządzana jest z wielu warstw. Podstawowe składniki tej sałatki to mięso drobiowe, wołowe, baranina, groszek konserwowy, kapusta pekińska, omlet jajeczny, cebula, ogórek konserwowy, marchew dodatkowo majonez i pikantny ketchup. Całość zostaje wymieszana dopiero po nałożeniu na talerz. Młodzież zainspirowana przez instruktora postanowiła wykonać swój wariant sałatki nieco odbiegający od tradycyjnej.

Warsztaty miały nauczyć dzieci organizacji pracy, współpracy, zaradności ,wyczucia smaku i estetyki. Młodzi kucharze przekonali się, że w krótkim czasie można przygotować pożywne i smakowicie wyglądające danie. Po zakończeniu pracy wszyscy usiedli przy stole i wspólnie z wielką przyjemnością zjedli przygotowaną przez siebie posiłek.

Autor tekstu: Joanna Karepin
Autor zdjęcia: Dorota Francik

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.