Uczestnicy 11-19 Hufca Pracy nabywają kompetencji w różnych zawodach. Bez względu czy jest to nauka zawodu, czy przyuczenie do wykonywania określonej pracy, młodzi ludzie bardzo odpowiedzialnie i konsekwentnie podchodzą do powierzanych im obowiązków. Obecnie zdobywanie umiejętności zawodowych jest znacznie utrudnione. Młodzież realizuje w domu naukę zdalną. O ile odrabianie lekcji nie stanowi większego problemu, o tyle doskonalenie się w swoim rzemiośle już nie jest tak proste. Jednak uczestnicy 11-19 Hufca Pracy nie tracą zapału i pomysłowości. Wspomagając się Internetem i już wcześniej nabytą wiedzą próbują w domu realizować zadania zlecane przez instruktorów nauki zawodu. Maja Bąk, uczennica I klasy szkoły branżowej, postanowiła, że jako kucharka może serwować w domu dania obiadowe i w ten sposób rozwijać swój kunszt gastronomiczny. Samodzielnie wyszukała w sieci przepisy kulinarne i krok po kroku zabrała się do ich realizacji. Wychowawca hufca pracy, w rozmowie z rodzicem, dowiedział się, że uczestniczka systematycznie realizuje w domu część praktyczną, a w wolnych chwilach zapoznaje się także z teorią zawodową. Jest to przykład na to, że pomimo ograniczeń można spełniać marzenia. Maja marzy, aby w przyszłości być dobrą kucharką, a może nawet szefową kuchni. Jest zdeterminowana, a przede wszystkim ma odwagę aby osiągnąć cel. Tej odwagi i samodyscypliny życzymy wszystkim uczestnikom 11-19 Hufca Pracy.
Autor tekstu: Agnieszka Grzenkowicz
Autor zdjęć: Mama uczestniczki 11-19 HP