W obecnych czasach coraz więcej osób świadomie podchodzi do zdrowia, czy to za sprawą wdrażania różnej aktywności fizycznej, czy wprowadzania diety. Również uczestnikom 11-20 Hufca Pracy w Bytowie kształcącym się w Szkole Branżowej nie jest obojętny temat zdrowego racjonalnego żywienia, a weryfikując swoją wiedzą postanowili wziąć udział w hufcowym konkursie pn. „Zdrowy posiłek”. Konkurs adresowany był do uczestników branży gastronomicznej, którzy swoją wiedzę zdobytą w szkole i na praktycznej nauce zawodu postanowili przełożyć na umiejętności kulinarne przygotowując różnego rodzaju zdrowe posiłki i przekąski. W konkursie wzięło udział 6 uczestniczek, kształcących się jako kucharze w Szkole Branżowej Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Bytowie, którzy pod okiem pracodawcy Maryli Glinieckiej przygotowali zarówno dania obiadowe, jak i słodki poczęstunek w postaci deseru i ciasta zwracając uwagę na jakość i skład produktów, a także wykorzystując przetwory, które zostały samodzielnie wykonane przez uczniów tj. kompot, maliny w syropie, ogórki kiszone czy jabłka użyte do szarlotki. Uczestnicy konkursu włożyli wiele starań i pracy aby przygotowane przez nich posiłki były nie tylko pożywne i smaczne ale przede wszystkim zdrowe. Sądzę, że wśród młodych ludzi często jeszcze panuje przekonanie że jak coś jest zdrowe to musi być niedobre, a uczestnicy swoją pracą i zdobytą wiedzą pokazali, że można niektóre, niezdrowe produkty tj. cukier czy olej palmowy zamienić na zdrowsze i mniej kaloryczne wersje jednocześnie zachowując smak potrawy. Komisja oceniająca potrawy miała duży problem z wyłonieniem zwycięzców. Po degustacjach i obradach przyznano pierwsze, drugie i trzecie miejsce oraz jedno wyróżnienie.
Autor tekstu: Bożena Stadnik
Autor zdjęć: Bożena Stadnik