Adwent to czas oczekiwania na narodziny Jezusa Chrystusa, czas refleksji i przemyśleń. Jednocześnie jest to okres przygotowanie uroczystych posiłków w gronie najbliższych, kolacji wigilijnej, oczekiwanie na dzielenie się opłatkiem, składanie życzeń i delektowanie się przepysznymi potrawami.
Młodzież Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Stargardzie pod okiem instruktorek praktycznej nauki zawodu – pań Katarzyny Kusiak i Marii Wieczorek przygotowuje już przepyszne pierogi z kapustą i grzybami oraz inne specjały, takie jak potrawy ze śledzi oraz inne rybne przysmaki. Z pyszności „na słodko” nie może zabraknąć pierniczków upieczonych i pięknie zdobionych przez uczestników. Aromat pieczonego ciasta, który unosi się w powietrzu wprowadza w cudowny czas Bożego Narodzenia. Podczas wspólnego gotowania i pieczenia prowadzone są rozmowy na temat tradycji rodzinnych. Młodzież podczas przygotowywania potraw nuci i śpiewa kolędy i pastorałki. Dzięki takiemu wspólnemu przygotowywaniu posiłków podczas zajęć praktycznej nauki zawodu w ośrodku, a szczególnie w kuchni, panuje przepiękny świąteczny klimat.