Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży w Białymstoku w dniu 17 listopada 2021 roku zorganizowało warsztaty kulinarne pod nazwą „Sushi jako alternatywa zdrowego żywienia”. W zajęciach brali udział uczestnicy Hufca Pracy w Białymstoku oraz Ośrodka Szkolenia OHP w Wasilkowie. Wydarzenie odbyło się w studiu kulinarnym „Zmokła Kura” w Białymstoku.
12 osobowa grupa młodzieży pod opieką znanego szefa kuchni Radosława Sorko zapoznała się z zasadami zdrowego odżywiania kuchni japońskiej. Prowadzący opowiedział o charakterze pracy jako Sushi Master oraz zainicjował dyskusję na temat smaków i metod wytwarzania sushi. Przekazał wiedzę dotyczącą doboru składników w taki sposób, aby przygotowywane potrawy były zbilansowane i zdrowe.
Uczestnicy poznali również techniki krojenia ryb i warzyw, zasady gotowania i przygotowania ryżu, pojęcie i wykorzystywanie temperatury w sushi, metody przygotowania i zwijania rolek. W trakcie trwania warsztatów młodzież przygotowywała sushi min. w postaci futomaków i uromaków. Po wykonaniu potraw odbyła się wspólna degustacja. Uczestnicy wyrazili swoją subiektywną opinię na temat łączenia smaków i praktycznych technik zwijania rolek.
Warsztaty miały na celu zapoznanie uczestników z zasadami przygotowywania sushi oraz zaszczepienie w młodzieży pasji do zdrowego gotowania i odżywiania się. Dzięki udziałowi w warsztatach młodzież zdobyła nową wiedzę i umiejętności, które zwiększą ich atrakcyjność na rynku pracy, a także będą atutem podczas poszukiwania zatrudnienia.

1
1
2
2
3
3
4
4

 

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.