27 maja w Barcicach, w pensjonacie „Las Vegas”, rozpoczął się projekt młodzieżowy „Mała gastronomia”, w którym bierze udział młodzież z Ukrainy, Słowacji i Polski. Wiodącym tematem są warsztaty kulinarne, które odbędą się w Barcicach i Starej Lubowni.
W trakcie wydarzenia uczestnicy z poszczególnych państw będą uczyć się przyrządzać swoje regionalne dania. W projekcie zawarte będą także zajęcia poznawcze, integracyjne, wieczory narodowe, gry i konkursy.
Młodzi ludzie wezmą udział w Dniach Godności Osób Niepełnosprawnych w Nowym Sączu. Podczas zajęć w Starej Lubowni odbędą się warsztaty na temat dań serwowanych na zamku, a na zakończenie młodzież będzie miała możliwość zjedzenia tradycyjnego słowackiego obiadu w karczmie „Szałas u Franka”, będzie to również okazja do podsumowania całego wydarzenia.
W projekcie uczestniczy młodzież z „PADIUN” z Użhorodu, Szkoły Specjalnej ze Starej Lubowni, Szkoły Specjalnej nr 5 z Nowego Sącza oraz Hufca Pracy w Starym Sączu. Wnioskodawcą i organizatorem jest Małopolska Wojewódzka Komenda Ochotniczych Hufców Pracy w Krakowie.
Projekt dofinansowany przez Fundusz Wyszehradzki, projekt numer 12330023.
Tekst i zdjęcia: Leszek Olech