• Kontrast strony

W związku ze zbliżającymi się Świętami Wielkanocnymi warto przypomnieć sobie, jakich potraw nie powinno zabraknąć na świątecznym stole. Dlatego kucharze z Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Iwoniczu na zajęciach praktycznych postanowili przygotować te tradycyjne.

Pod okiem instruktorów Agnieszki Krupy oraz Eweliny Hejnar przygotowano sałatkę jarzynową w pomidorach, jajka w sosie tatarskim, chrzan z jajkiem, pasztet z żurawiną oraz tradycyjne ciasta: mazurki, babkę marmurkową oraz baranka i zająca wielkanocnego. Prowadzące zajęcia pokazały młodzieży nieco inne, lecz także związane ze świętami wielkanocnymi, przepisy. Przygotowano wielkanocną tartę z żurkiem, różowe jajka faszerowane, mini serniczki z kajmakiem, dekoracyjne jajka nadziewane pastą musztardową i bazyliową, małe babeczki z kremem chałwowym i kajmakowym oraz kruche ciasteczka wielkanocne.

Wszystkie pomysły i przepisy, zarówno te wytrawne jak i te na słodko, młodzi kucharze mogą wykorzystać i przygotować w swoich domach rodzinnych.

Autor artykułu: Ewelina Hejnar – instruktor ds. szkolenia zawodowego

Autor zdjęć: Mariusz Szymczakowski – kierownik warsztatów szkoleniowych

Projekt bez tytułu 5

Projekt bez tytułu 6

 

 

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.