• Page contrast

W grudniu 2020 roku w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Tczewie odbył się konkurs na najlepszego kucharza wśród pracowników młodocianych. Idąc tropem najlepszych z najlepszych postanowiliśmy wyłonić faworyta również wśród cukierników.

Tak więc 26 kwietnia wyzwanie przyjęło czworo uczestników. Konkurs składał się z części teoretycznej i praktycznej. Młodzież w ramach części teoretycznej rozwiązywała test wiedzy z zakresu technologii ciastkarskiej, gastronomii oraz znajomości przepisów BHP. Następnie, uczestnikom zaprezentowane zostało zadanie konkursowe, którym było sporządzenie rogalików drożdżowych w różnych odsłonach.

Każdy z uczestników w drodze losowania poznawał nadzienie przyszłego wyrobu, z którym przyjdzie mu się zmierzyć. Zaprezentowane zostały rogaliki z twarogiem, czekoladą, powidłami, a także z owocami. Podczas rywalizacji można było zauważyć pasję oraz ogromne zaangażowanie, oceniany był nie tylko smak, ale także kreatywność i estetyka. Wszyscy uczestnicy konkursu posiadali własną koncepcję i przepis na udany wypiek. Na ostateczny wynik składała się punktacja z części teoretycznej oraz praktycznej.

Poziom wiedzy i umiejętności wszystkich uczestników był bardzo wyrównany, jednakże zwycięzca może być tylko jeden i została nim Emilia Gratkowska, natomiast drugie miejsce zdobyła Martyna Gościniak, ponieważ wszystkim się „upiekło” wręczone zostały nagrody główne, a także nagrody pocieszenia.

Część praktyczna konkursu.
Część praktyczna konkursu.
Część teoretyczna konkursu.
Część teoretyczna konkursu.
Konkursowe wypieki.
Konkursowe wypieki.
Uczestnicy konkursu.
Uczestnicy konkursu.
Zwyciężczyni konkursu.
Zwyciężczyni konkursu.
 
Autor tekstu: Paulina Szmaglińska
Autor zdjęć: Paulina Szmaglińska