Kto raz poczuje zapach świeżych ziół w kuchni, ten długo nie będzie mógł sobie wyobrazić gotowania bez tego wyjątkowego aromatu! Ich nuta szybko wypełnia całe pomieszczenie, zmieniając dom w bardziej pogodne i przytulne miejsce. Domowy ogródek na parapecie to nie tylko sposób na wzbogacenie smaku naszych potraw, ale także dobry pomysł na odświeżający i efektowny element aranżacji kuchni.
Od dnia 16 kwietnia br. w Ośrodku Szkolenia i Wychowania OHP w Tczewie realizowany jest program lokalny pt. „Zasadź swoje zdrowie”. Uczestnicy projektu zdążyli przed obostrzeniami wysiać nasiona ziół do niewielkich pojemników, następnie przez 2 tygodnie zajęcia prowadzone były zdalnie, a instruktorzy praktycznej nauki zawodu cierpliwie podlewali i czekali na efekty wspólnej pracy. Zasiana została pietruszka, rukola, bazylia, koper, szczypior, rzeżucha, lubczyk, majeranek, a także kiełki rzodkiewki.
Celem programu jest zaprezentowanie młodzieży, że suszone zioła nigdy nie zadziałają na nasz organizm tak intensywnie i efektywnie jak te świeże. Używając świeżych ziół czerpiemy z roślin całe ich bogactwo.
Podczas warsztatów szkoleniowych beneficjenci projektu chętnie dodawali do dań wyhodowaną przez siebie samych zieleninę. Młodzież zgodnie przyznała, że tego rodzaju rośliny nie są trudne w hodowli, nie są wymagające ani czasochłonne, za to cieszą oko i podniebienie.
Autor zdjęć: Paulina Szmaglińska