• Page contrast

Młodzieżowe Centrum Kariery w Słupsku, dnia 9 czerwca 2021 roku zorganizowało dla uczestników 11-19 Hufca Pracy w Słupsku przedsięwzięcie pt. Manufaktura rozwoju zawodowego - Warsztaty kulinarne „Żyj zdrowo”.

Warsztaty, które odbyły się w siedzibie jednostki poprowadziła Pani Ludwika Dąbrowska, szef kuchni MasterDiet, właścicielka firmy gastronomiczno-szkolącej COLD. Na wstępie prowadząca opowiedziała o swojej przygodzie z gotowaniem, które z biegiem lat przerodziło się w prawdziwą pasję, zaś absolutną obsesją stało się zdrowe odżywianie i prowadzenie własnej działalności gospodarczej na lokalnym rynku pracy. Kucharz to przede wszystkim dobry rzemieślnik, który powinien być artystą. Na co dzień zajmuje się przygotowywaniem różnych potraw. Aby osiągnąć wybitny poziom wiedzy i umiejętności musi cały czas wzbogacać swoją wiedzę. Obecnie obserwujemy wzrost zainteresowania zdrowym odżywianiem. Podstawą odpowiedniego jedzenia są właściwe nawyki żywieniowe. Zdrowy styl życia w dzisiejszych czasach stał się bardzo modny.

Celem warsztatów było przekazanie wiedzy na temat prawidłowych nawyków żywieniowych i zasugerowanie różnych sposobów wykorzystania tej nauki w praktyce. Uczestnicy dowiedzieli się, na czym polega zdrowe żywienie, co to są choroby cywilizacyjne i jakie jest ich podłoże. Przydatna także okazała się znajomość szkodliwych substancji w produktach spożywczych i fast foodach oraz poznanie zawartości cukru w produktach najczęściej spożywanych i zdrowych zamiennikach substancji szkodliwych.

W trakcie szkolenia odbył się test smaków: napoje z cukrem i zdrowymi zamiennikami. Młodzież miała możliwość degustacji zdrowych napoi i deserów bez cukru, jak również przekąsek. Warsztat poprzedziło spotkanie z doradcą zawodowym z MCK w Słupsku, które miało na celu zapoznać młodych ludzi z rynkiem pracy, zawodami przyszłości, ukierunkować uczestników na planowanie kariery zawodowej oraz zwrócić uwagę, jak ważna jest kontynuacja edukacji w wybranym zawodzie lub znalezienie satysfakcjonującej pracy. Dbając o swój rozwój zawodowy, uczniowie mają większe szanse na pracę zgodną z zainteresowaniami, zdolnościami i aspiracjami, na robienie rzeczy, które lubią, na czerpanie zadowolenia z pracy oraz na odniesienie sukcesu.

Poprzez udział w warsztatach podopieczni 11-19 Hufca Pracy w Słupsku mieli możliwość nabycia nowych, dotychczas nieznanych, kwalifikacji zawodowych z zakresu dietetyki i zdrowego żywienia. Przedsięwzięcie spotkało się ze sporym zainteresowaniem, uczestnicy wyrazili chęć udziału w następnych zajęciach. Każdy z uczestników warsztatów otrzymał certyfikat potwierdzający udział w szkoleniu.

Część praktyczna warsztatów.
Część praktyczna warsztatów.
Część praktyczna warsztatów.
Część praktyczna warsztatów.
Prowadząca warsztaty Pani Ludwika Dąbrowska.
Prowadząca warsztaty Pani Ludwika Dąbrowska.
Uczestnicy podczas zajęć.
Uczestnicy podczas zajęć.
Wręczenie certyfikatów.
Wręczenie certyfikatów.
 
Autor tekstu: Wioletta Bohdziewicz
Autor zdjęć: Wioletta Bohdziewicz