• Page contrast

W Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Człuchowie na warsztatach szkoleniowych uczestnicy uczący się w zawodzie kucharz pod nadzorem instruktor Doroty Francik przygotowali z okazji Dnia Kobiet słodki poczęstunek dla swoich koleżanek.

Co roku Międzynarodowy Dzień Kobiet obchodzony jest w wielu krajach 8 marca. Od 1910 roku dzień ten jest uczczeniem pamięci sufrażystek walczących o równouprawnienie kobiet, równe traktowanie w pracy i taką sama wypłatę za jednakowo wykonaną pracę. Od 1975 roku ONZ Międzynarodowy Dzień Kobiet, jako dzień uznania „zasług wszystkich kobiet bez względu na podziały narodowościowe, etniczne językowe, kulturowe, gospodarcze czy polityczne”, zachęcając do „refleksji nad postępem dokonanym w dziedzinie praw kobiet”. Młodzi kucharze przygotowali ciasto o smaku cappuccino, pięknie nakryli do stołu i zaprosili swoje koleżanki, wręczyli im kwiaty i złożyli piękne życzenia, po czym zaprosili na poczęstunek.

Wspólne pieczenie nauczyło młodych kucharzy dużej staranności, dokładności, poczucia estetyki, wyczucia smaku, a przede wszystkim ogromnej satysfakcji z wykonanej pracy. Uśmiech koleżanek pokazał im, że podarowanie komuś własnoręcznie wykonanego prezentu dodaje dużej pewności siebie i ogromu zadowolenia. Wszystkim Paniom z okazji ich święta życzymy wszystkiego najlepszego.

Autor tekstu: Joanna Karepin
Autor zdjęć: Bartosz Capar