• Page contrast

Uczestnicy koszalińskiego Hufca Pracy zakończyli staż zawodowy w ramach programu Erasmus+: „Staż i pracę masz”. Przez dwa tygodnie młodzi kucharze zdobywali wiedzę i doświadczenie we Frankfurcie nad Odrą, pod okiem wymagającego, ale niezwykle sympatycznego instruktora. Poznawali składniki i potrawy charakterystyczne dla niemieckiej kuchni oraz związane z nimi historie i tradycje. Na tym jednak nie kończyły się lekcje gotowania – uczestnicy zaznajomili się także z przyrządzaniem niektórych wyszukanych dań kuchni europejskiej, a także uczyli się pieczenia chleba i ciast oraz przygotowywania pysznych deserów. Ich wiedza i umiejętności zostały poszerzone przez doświadczonego nauczyciela o znajomość przypraw i ziół oraz posługiwanie się nowoczesnymi urządzeniami kuchennymi. Stażyści codziennie też ćwiczyli i doskonalili język niemiecki.

images 2

ZAPO staż 3 4 2024 2

Po zajęciach zawodowych przychodził czas na odpoczynek, integrację i poznawanie kultury sąsiedniego kraju: rekreację w kręgielni, zwiedzanie Frankfurtu i Berlina.

ZAPO staż 3 4 2024 4

ZAPO staż 3 4 2024 5

Poszerzenie, dzięki zajęciom na stażu, wiedzy zawodowej oraz kompetencji językowych i kulturowych oraz otrzymane certyfikaty są doskonałymi atutami młodych kucharzy.

ZAPO staż 3 4 2024 3