Gofry są nieodłącznym elementem nadbałtyckiego krajobrazu. Swój dzień obchodzą jednak nie latem, a już w marcu. Wszystko dlatego, że można je jeść przez cały rok – niekoniecznie nad morzem – w coraz bardziej kreatywnych formach i połączeniach.
W dniu 25 marca uczniowie dobieszkowskiego Centrum obchodzili Międzynarodowy Dzień Gofra. Z tej okazji nasi uczestnicy poznali tajemnice związane z pieczeniem gofrów. Młodzież, pod kierunkiem instruktora praktycznej nauki zawodu - kucharz, z wielkim zapałem odmierzała składniki i produkty na gofry. Było słodko, smacznie i kolorowo. Główne składniki do gofrów to owoce, bita śmietana, dżem oraz krem czekoladowy.
Historia Międzynarodowego Dnia Gofra sięga średniowiecza. Smażono wówczas cienkie placki pomiędzy dwoma płaskimi żeliwnymi płatkami. Natomiast pierwsze gofrownice były stosowane w Niemczech i Holandii, skąd trafiły do Ameryki, gdzie Cornelius Swarthout jako pierwszy otrzymał na nie patent. Wynalazek zyskał dużą popularność i rozpowszechnił gofry nie tylko na kontynencie amerykańskim. Jednak te w formie, którą znamy obecnie jako klasyczną, po raz pierwszy zostały wypieczone w belgijskim Liege w XVIII wieku. Od tamtego czasu w świecie gofrów wiele się zmieniło.