• Kontrast strony
Młodzież podczas pracy

24 kwietnia 2024 roku w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Chraplewie odbyły się zajęcia „Poznaje zawód kucharza – warsztaty z profesjonalnym szefem kuchni”, zorganizowane przez Młodzieżowe Centrum Kariery w Chraplewie oraz kadrę opiekuńczo-wychowawczą. Zajęcia poprowadził szef kuchni – Pan Łukasz Cholewiński.

Warsztaty były prawdziwą przygodą w świecie smaków i aromatów. Podczas spotkania uczestnicy mogli eksperymentować pod czujnym okiem profesjonalisty, poznali tajniki gotowania oraz specyfikę zawodu. Podczas zajęć młodzież przygotowała burgery.

Rozpoczęli od ciasta na bułki, następnie zrobili cztery rodzaje sosów i najważniejsze – odpowiednio doprawili mięso. Na koniec każdy z młodych kucharzy skomponował swojego burgera, dobierając dodatki według własnego uznania. Ponadto – chcąc zachęcić uczestników do odkrywania nowych kombinacji smakowych i kreatywnego podejścia do gotowania – młodzi kucharze eksperymentowali z nowym produktem. Przygotowali krewetki na maśle.

Celem warsztatów było przedstawienie specyfiki oraz możliwości pracy w zawodzie. Dzięki możliwości eksperymentowania i tworzenia własnych potraw, młodzi kucharze zyskali większą pewność siebie. Zrealizowane warsztaty były nie tylko okazją do nauki gotowania, ale również do odkrywania pasji, rozwijania kreatywności i budowania wspólnoty.

Tekst i zdjęcia: Marianna Duda

Młodzież z Chraplewa przed przystąpieniem do pracy

Młodzież z kucharzem podczas pracy

 

Młodzież podczas pracy

Przygotowany hamburger

Młodzież z przygotowanymi hamburgerami

Młodzież z przygotowanymi burgerami

Młodzież po ukończonych zajęciach

 

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.