W dniu 15.02.2024 r. młodzież CKiW OHP w Dobieszkowie ucząca się zawodu kucharz, pod okiem instruktora praktycznej nauki zawodu, przygotowywała potrawy będące wizytówką regionów włoskich.
Kuchnia włoska słynie na całym świecie ze swojego bogactwa smaków, wysokiej jakości składników i wieloletniej tradycji. Dania włoskie bogate są w świeże owoce, warzywa, wędliny, ryby. Jest to jedna z diet uważanych za najzdrowszą na świecie.
Celem tej inicjatywy było nie tylko nauczenie się przygotowywania potraw włoskich, ale także poznanie kultury i tradycji tego państwa. Uczniowie jednogłośnie zadecydowali, że dania, które najbardziej kojarzą im się z Włochami to pizza, spaghetti i bruschetta.
Tego dnia od samego rana trwały przygotowania do świętowania i degustowania smakołyków.
Uczestnicy podzielili się na grupy, którym zostały przypisane poszczególne etapy sporządzenia pożywienia. Przyszli kucharze dużo się nauczyli podczas warsztatów, nie tylko jak przygotować potrawy, ale także o zwyczajach panujących we Włoszech.
Młodzież dowiedziała się, że Włosi najczęściej na śniadanie spożywają rogalik z kremem oraz mocną kawą espresso, w porze obiadowej zazwyczaj jest to pasta asciutta, czyli makaron z sosem pomidorowym, a kolacja, która jest spożywana dość późno, bo na ogół ok. godz. 20 obfituje w różnorodny bufet tj. frittatę, czyli omlet z dowolnymi dodatkami, minestrę – gęstą zupę pełną warzyw lub sałatkę caprese, składającą się z dojrzałych pomidorów, sera mozzarella i oliwy.
Na koniec przygotowane pyszności zostały wspólnie skonsumowane.