Uczestnicy dobieszkowskiego OHP, którzy kończą w tym roku naukę w branżowej szkole I stopnia, wzięli udział w wewnętrznych, próbnych egzaminach zawodowych. Egzaminy odbyły się w dwóch etapach. Pierwszy etap polegał na sprawdzeniu wiedzy teoretycznej, którą uczestnicy zdobyli przez trzy lata nauki w szkole oraz na warsztatach. W drugim etapie młodzież uczestniczyła w próbnym egzaminie praktycznym. Przeprowadzone próbne egzaminy mają pomóc młodzieży w oswojeniu się ze stresem, który niewątpliwie będzie towarzyszył podczas czerwcowych egzaminów, a także w zweryfikowaniu nabytej wiedzy i umiejętności.
Młodzież ucząca się zawodu ślusarza miała za zadanie przygotować kątowniki oraz obejmy.
Uczestnicy warsztatów stolarskich próbowali swoich sił „rzeźbiąc” szafkę z płyty wiórowej laminowanej.
Natomiast przyszli kucharze sporządzali kotleciki ziemniaczano-serowo-pieczarkowe, surówkę z kiszonek kapusty z marchewką oraz kompot z jabłek.
Powołana komisja egzaminacyjna podczas sprawdzania oceniała: przygotowanie stanowiska pracy, czy narzędzia, urządzenia były użytkowane zgodnie z ich przeznaczeniem, estetykę i poprawność przygotowania zadania, czy po zakończeniu zadania zostało uporządkowane stanowisko pracy i czy wszystko odbywało się zgodnie z zasadami BHP.
Wyniki zostały przeanalizowane i omówione, instruktorzy zawodów udzielili cennych uwag przyszłym absolwentom, które zapewne pomogą im jak najlepiej podejść do egzaminów w czerwcu.
Wszystkim uczestnikom czerwcowych egzaminów życzymy powodzenia!