• Kontrast strony

W dniu 07.07.2023 r. w CKiW OHP w Dobieszkowie młodzież obchodziła Światowy Dzień Czekolady. Uczestnicy mieli do wyboru różne owoce i pianki, które mogli zanurzać w fontannie ciepłej czekolady i rozkoszować się jej smakiem. Czekolada oprócz bogatych walorów smakowych ma też właściwości prozdrowotne, gdyż zawiera witaminy z grupy A, B i E, błonnik, kwasy omega-6 itp. Naukowcy znaleźli związek między jedzeniem czekolady i łagodzeniem objawów depresji. Wiele badań wskazuje także, że czekolada pozytywnie wpływa na serce, obniżanie poziomu złego cholesterolu i zwiększania dobrego, a obecne w czekoladzie flawonoidy mogą również poprawiać przepływ krwi i obniżać jej ciśnienie. Po degustacji uczniom zagościł błogi uśmiech na twarzach, czyżby to przez fenyloetyloaminę, zawartą w czekoladzie, która stymuluje mózg do produkcji endorfin zwanych potocznie hormonami szczęścia.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.