W dniu 08.03.2023r. młodzież ucząca się praktycznej nauki w zawodzie kucharz miała przyjemność szlifować swój zawód na warsztatach gastronomicznych zorganizowanych przez Hotel 500 w Strykowie.
Celem wizyty w Hotelu było zaznajomienie i oswojenie uczestników Centrum z trudnym, acz przynoszącym satysfakcję zawodem kucharza. Spotkanie rozpoczęło się od prezentacji przygotowanej przez Dyrektora Hotelu 500 Pana Karola Sapiejewskiego.
Pan Dyrektor zapoznał młodzież z niuansami przygotowania CV, które zostanie zauważone przez ewentualnego przyszłego pracodawcę. Podpowiedział młodym ludziom jak przygotować się do rozmowy kwalifikacyjnej o prace oraz czego należy unikać podczas pierwszego kontaktu z potencjalnym pracodawcą. Prezentacja była na tyle ciekawa, że uczniowie z chęcią zadawali dodatkowe pytania.
Po wykładzie uczestnicy zostali zaproszeni do hotelowej kuchni, w której razem z pracującymi tam kucharzami uczyli się przygotowywać potrawy, sałatki oraz desery. Następnie uczniowie zostali zaproszeni do degustacji.
Na zakończenie przedstawiciele centrum wręczyli pisemne podziękowanie dla Dyrektora oraz pracowników Hotel 500 za zaangażowanie i pomoc w zorganizowaniu warsztatów kulinarnych dla młodzieży z dobieszkowskiego Centrum .