„Tłusty Czwartek” to jedna z najbardziej ulubionych przez Polaków tradycja. Trudno jest znaleźć osobę, która tego dnia nie skosztowałaby wypieków cukierniczych w postaci pączków czy faworków.
Dnia 8 lutego 2024 r. pod instruktażem wychowawcy Anny Flader, która również jest gospodarzem koła kulinarnego – „Domowe Smaki”, młodzież 11-16 Hufca Pracy w Kwidzynie, miała możliwość od podstaw nauczyć się przyrządzać faworki, zarówno kruche, jak i te drożdżowe. Dzięki niezbędnym składnikom oraz sprzętom kuchennym, uczestnicy jednostki terenowej bardzo chętnie wzięli udział w przygotowaniach tego słodkiego wypieku. Przyrządzenie dwóch rodzajów faworków odbyło się bardzo sprawnie, a skosztowanie wypieków przy pysznej herbacie i kawie, było najmilszym momentem całego przedsięwzięcia.
Przybliżenie młodzieży tradycji karnawałowych oraz celebrowanie tego typu polskich tradycji to doskonała okazja do ukazania uczestnikom, iż warto świętować i znać polskie zwyczaje, które warto przekazywać kolejnym pokoleniom.
Autor tekstu: Anna Gregorczyk
Autor zdjęć: Anna Flader