Doradcy zawodowi Mobilnego Centrum Informacji Zawodowej Ochotniczych Hufców Pracy w Częstochowie zorganizowali dla sześciorga uczestników kształcących się w Szkole Podstawowej dla Dorosłych oraz przyuczających się w zawodzie kucharz wizytę studyjną do Restauracji „Zdrowia Smak” w Częstochowie.
Celem wizyty było poznanie tajników pracy kucharza w lokalu serwującym dania obiadowe w formie stacjonarnej jak i „na wynos”. „Zdrowia Smak” to samoobsługowa restauracja, w której dzięki pasji gotowania codziennie tworzone są wyśmienite, tradycyjne dania kuchni polskiej, serwowane z myślą o indywidualnych preferencjach smakowych klienta.
Dyrektor restauracji, Pan Ireneusz Grzyb pokazał uczestnikom zasady jej funkcjonowania na każdym etapie: zarówno od zaplecza, jak i pomieszczeń przeznaczonych dla klientów. Młodzież dowiedziała się także, jak wygląda praca pasjonatów, którzy nie tylko lubią gotować, ale i piec słodkości takie jak ciasta, czy gofry, z uwagi na zróżnicowane menu.
Uczestnicy wizyty przekonali się, że kucharz to zawód dla kreatywnych, a jednocześnie pracowitych i uzdolnionych manualnie. W pracy na tym stanowisku przydaje się także zaradność, umiejętność pracy zespołowej oraz bezwzględne przestrzeganie przepisów sanitarnych i bhp. Co ważne - zdaniem szefa lokalu - ten zawód daje ogromne możliwości rozwoju i stosunkowo szybkiego awansu na wyższe stanowiska. Warto również pamiętać o tym, że jest on zaliczany do zawodów poszukiwanych na rynku pracy.
Autor tekstu: Justyna Sandelewska
Auto zdjęcia: Zbigniew Garski