• Kontrast strony

Młodzież z Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Pleszewie ucząca się w zawodzie kucharz zdawała  praktyczny egzamin zawodowy wieńczący trzy lata nauki w szkole branżowej I stopnia. Nad prawidłowością przeprowadzenia końcowego sprawdzianu z umiejętności gotowania pieczę sprawowała Okręgowa Komisja Egzaminacyjna z Poznania.

Egzamin zawodowy, który odbył się w Centrum  to drugi etap zdobywania kwalifikacji przez uczniów, którzy w tym roku kończą roku  szkołę branżową I stopnia.  Wszyscy  musieli przygotować konkretną potrawę w określanym czasie, a do dyspozycji dostali produkty, na których bazowali.  W efekcie końcowym każe z  dań  zostało  poddane ocenie przez komisję egzaminacyjną. Podczas egzaminu młodzież  musiała polegać nie  tylko na swoich umiejętnościach,  wyczuciu smaku i poczuciu estetyki. Konieczne było również przestrzeganie zasad bhp. Zanim jednak  uczniowie przystąpili do praktycznej części egzaminu musieli zmierzyć się z  teorią, którą zdawali kilka dni wcześniej. To był pierwszy  z elementów weryfikacji ich wiedzy zdobytej w ciągu trzech lat nauki zawodu.

 Egzamin teoretyczny i  praktyczny to elementarne zasady przygotowania do zawodu. Oba są   bardzo ważne, bowiem  weryfikują zdobytą na zajęciach w szkole i na warsztatach praktycznej  nauki zawodu wiedzę. Trzeba pamiętać, że gastronomia to branża nie tylko trudna, ale wymagająca. Z jednej strony są duże wymagania pracodawców, a z drugiej- oczekiwania klientów. I należy temu sprostać. - tłumaczy Sylwia Kordylas, zastępca dyrektora Centrum.

Egzamin praktyczny  odbywał się z zachowaniem wszystkich zasad higieniczno- sanitarnych, które są wymagane nie tylko przez przepisy związane z przygotowywaniem żywności, ale i też wynikają  z panującej pandemii koronawirusa.

CPle32-01
CPle32-01
CPle32-02
CPle32-02
CPle32-03
CPle32-03
CPle32-04
CPle32-04
CPle32-05
CPle32-05
CPle32-06
CPle32-06

 

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.