Młodzież z Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Pleszewie ucząca się w zawodzie kucharz zdawała praktyczny egzamin zawodowy wieńczący trzy lata nauki w szkole branżowej I stopnia. Nad prawidłowością przeprowadzenia końcowego sprawdzianu z umiejętności gotowania pieczę sprawowała Okręgowa Komisja Egzaminacyjna z Poznania.
Egzamin zawodowy, który odbył się w Centrum to drugi etap zdobywania kwalifikacji przez uczniów, którzy w tym roku kończą roku szkołę branżową I stopnia. Wszyscy musieli przygotować konkretną potrawę w określanym czasie, a do dyspozycji dostali produkty, na których bazowali. W efekcie końcowym każe z dań zostało poddane ocenie przez komisję egzaminacyjną. Podczas egzaminu młodzież musiała polegać nie tylko na swoich umiejętnościach, wyczuciu smaku i poczuciu estetyki. Konieczne było również przestrzeganie zasad bhp. Zanim jednak uczniowie przystąpili do praktycznej części egzaminu musieli zmierzyć się z teorią, którą zdawali kilka dni wcześniej. To był pierwszy z elementów weryfikacji ich wiedzy zdobytej w ciągu trzech lat nauki zawodu.
Egzamin teoretyczny i praktyczny to elementarne zasady przygotowania do zawodu. Oba są bardzo ważne, bowiem weryfikują zdobytą na zajęciach w szkole i na warsztatach praktycznej nauki zawodu wiedzę. Trzeba pamiętać, że gastronomia to branża nie tylko trudna, ale wymagająca. Z jednej strony są duże wymagania pracodawców, a z drugiej- oczekiwania klientów. I należy temu sprostać. - tłumaczy Sylwia Kordylas, zastępca dyrektora Centrum.
Egzamin praktyczny odbywał się z zachowaniem wszystkich zasad higieniczno- sanitarnych, które są wymagane nie tylko przez przepisy związane z przygotowywaniem żywności, ale i też wynikają z panującej pandemii koronawirusa.