• Kontrast strony

W dniu  27 Października 2020 r. zakończył się  kurs zawodowy Kelner, Barman, Barista, organizowany przez Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży w Łodzi w kooperacji z wykonawcą: firmą Info-Biz, Profesjonalna Edukacja.

123013151 784626282107510 6108681172669506846 n

Miejscem realizacji zajęć było Centrum Kształcenia Ustawicznego Erudio w Łodzi. Wybór tej lokalizacji okazał się trafny, ponieważ zostały spełnione wszystkie wymagania  infrastrukturalne związane ze szkoleniem. Dołożono wszelkich starań, aby wymogi reżimu sanitarnego wynikające z obecnej sytuacji były rygorystycznie przestrzegane.

Grupę szkoleniową stanowiła młodzież z Łódzkich Hufców OHP, ale również 2 osoby spoza organizacji w wieku 18 do 25 lat nie uczące się i nie pracujące, dla których umiejętności w zakresie przewidzianym dla tych zawodów zostały zdiagnozowane przez doradcę zawodowego oraz specjalistę ds. rozwoju zawodowego i są niezbędne dla dalszego kształtowania indywidualnej ścieżki rozwoju zawodowego uczestnika.

Cele kursu zostały precyzyjnie ujęte w programie nauczania, ze szczególnym uwzględnieniem takich aspektów jak: wiedza merytoryczna, umiejętności oraz bardzo istotne w branżach turystycznej, hotelarskiej, gastronomicznej czy rozrywkowej - kompetencje społeczne.

123141611 349628582985760 5000773843099967172 n1

Kurs trwał łącznie 110 godzin, w tym 20 godzin zajęć teoretycznych oraz 90 godzin praktyki. Szkolenie zostało podzielone na  3 bloki  tematyczne tj. kelnerski, barmański oraz baristy.

Każdy moduł był prowadzony przez profesjonalnego trenera, który może się pochwalić  długoletnim doświadczeniem zawodowym zdobytym w branży.

Szczególnie ciekawe w opinii uczestników okazały się zajęcia praktyczne:  podczas których  trenerzy zdradzali tajniki sztuki kelnerskiej, przyrządzania  napojów, koktajli, drinków, różnych rodzajów kawy oraz poznaniu i ćwiczeniu trików barmańskich, które jak wiadomo są nieodłączna częścią marketingu.

Wykonawca zapewnił niezbędne narzędzia oraz rekwizyty tak, aby cześć praktyczna jak najbardziej odzwierciedlała miejsce pracy i realny scenariusz obsługi klienta.

122789023 839243620213521 4780989127029883538 n 1

Szkolenie zakończyło się egzaminem wewnętrznym potwierdzającym uzyskanie kompetencji.

Uczestnicy po ukończeniu kursu są gotowi, aby zdobytą wiedze oraz umiejętności zaprezentować pracodawcom z wielu  branż związanych z  gastronomią, rozrywką czy też turystyką oraz hotelarstwem.  

Szkolenie pozwoliło młodzieży zdobyć nowe kompetencje miękkie oraz twarde otwierające szanse zatrudnienia przykładowo: w hotelach, restauracjach, pubach czy klubach,  ale również w miejscach serwujących kawę przygotowywaną przez profesjonalnego baristę, a wiec np. cukierniach czy kawiarniach znajdujących się na terenie ul. Piotrkowskiej, czy też tak licznych Łódzkich Centrów Handlowych, takich jak Manufaktura oraz  jej otoczenie.

Uczestnik po zakończeniu szkolenia  w zakresie wiedzy min. :

  • zna zasady pierwszego kontaktu z gościem restauracji
  • zna zasady etyki zawodu
  • zna zasady organizacji baru
  • charakteryzuje elementy savoir - vivre przy stole
  • charakteryzuje baristę jako zawód
  • zna techniki Latte art – sztuka „rysowania na kawie”.

W zakresie umiejętności min:

  • wykorzystuje w praktyce zasady pierwszego kontaktu z gościem
  • stosuje w praktyce etykę zawodu
  • potrafi stosować zasady savoir – vivre
  • wykorzystuje w praktyce kawę jako roślinę, ziarno, napój
  • wykorzystuje w praktyce sprzęt baristy, barmana oraz kelnera

3E3E27A0 67E9 44E5 B815 BB4CD4495F56

Wszystkim uczestnikom gratulujemy zdania egzaminu, życzymy sukcesów w życiu osobistym oraz zawodowym.

Mamy nadzieję na możliwość spotkania młodzieży  realizującej się profesjonalnie na lokalnym szlaku kulinarnym: w pubie, hotelu lub klubie gdzie liczymy na przychylny  i profesjonalny serwis.

Tekst: Wiktor Linowiecki

Zdjęcia: Wiktor Linowiecki

 

 

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.