• Kontrast strony

W dniu 18 października 2023r. w Zespole Szkół Ponadpodstawowych nr 2 w Bełchatowie odbyła się X edycja konkursu kulinarnego „I Ty możesz zostać Masterchefem!” w ramach Ogólnopolskiego Tygodnia Kariery 16 – 22 październik 2023r.

Organizatorami konkursu byli: Łódzka Wojewódzka Komenda OHP w Łodzi wraz z Młodzieżowym Centrum w Bełchatowie. Partnerami i współorganizatorami byli Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 2 w Bełchatowie i Poradnia Psychologiczno-Pedagogiczna w Bełchatowie.

Honorowy Patronat nad konkursem objęła Starosta Powiatu Bełchatowskiego Pani Dorota Pędziwiatr, która ufundowała nagrody rzeczowe za I i II miejsce oraz upominki dla wszystkich uczestników konkursu. Łódzka Wojewódzka Komenda OHP ufundowała nagrody za III miejsce oraz nagrody pocieszenia dla pozostałych uczestników, a także sfinansowała zakup produktów spożywczych, potrzebnych do wykonania potraw.

20231018 100932


W tym roku do konkursu przystąpiło 7 dwuosobowych drużyn. Młodzież z Branżowej Szkoły I Stopnia uczący się zawodu kucharza (uczestnicy HP 5-11 Bełchatów) i  Technikum żywienia i usług gastronomicznych. Uczniowie mieli za zadanie w ciągu 1,5 godziny przygotować według autorskiego pomysłu jesienną tartę. Po upływie wyznaczonego czasu komisja konkursowa oceniała potrawy według następujących kryteriów: organizacja stanowiska pracy, stosowanie przepisów BHP, poprawność procesu produkcji potrawy pod względem technologicznym, estetyka podania, ocena smaku.

393940718 724322903054529 3058714632860241588 n  20231018 093808

20231018 093342  20231018 093448

20231018 093539  20231018 093707

Konkurs z roku na rok cieszy się coraz większym zainteresowaniem wśród młodzieży i coraz wyższym poziomem. Jak co roku komisja miała bardzo ciężkie zadanie by wyłonić zwycięzców, gdyż wszystkie dani zasługiwały na nagrodę i były przygotowane na wysokim poziomie.

W wypiekach dominowały sezonowe jesienne owoce i warzywa oraz przede wszystkim aromatyczne korzenne przyprawy. Wśród wielu smakowitych potraw znalazły się: tarty dyniowe, tarty czekoladowe, tarty z jabłkami, a nawet tarta warzywna.

Ostatecznie po dokonaniu oceny potraw wyłoniono zwycięzców, którzy zajęli poszczególne miejsca:

  • I miejsce otrzymały Nadia Grzejdziak i Barbara Gajda – za wykonanie deseru „Ciasto wschodzącego słońca, czyli posmak złotej jesieni”
  • II miejsce otrzymali Paweł Kołodziej i Adrian Sakierski uczestnicy HP 5-11 - za wykonanie tarty „Dyniowe puree”
  • III miejsce otrzymały Julia Konieczna i Małgorzata Wiewiórowska za wykonanie „Tarty warzywnej”.

20231018 1056263  20231018 105443
I miejsce Nadia Grzejdziak i Barbara Gajda

20231018 110152  20231018 110041
               II miejsce Paweł Kołodziej i Adrian Sakierski                                                                                                                        
III miejsce Julia Konieczna i Małgorzata Wiewiórowska

Wszystkim uczestnikom serdecznie dziękujemy za wzięcie udziału w Konkursie, a zwycięzcom gratulujemy wygranej.
Zapraszamy do udziału w konkursie już za rok!

20231018 114600  20231018 114724

20231018 114818

Autor artykułu i zdjęć: Agnieszka Klepacka i Monika Perka MCK Bełchatów

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.