• Kontrast strony

16 kwietnia grupa młodzieży z opolskiego Hufca Pracy wzięła udział w wizycie studyjnej zorganizowanej przez kadrę z Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży w Opolu. Uczniowie wraz z opiekunami mieli możliwość zapoznać się z ciekawostkami związanymi z produkcją wyrobów mlecznych w jednej z wiodących firm na polskim rynku.

„Zott” to bawarska rodzinna firma, której korzenie wiją się już od trzech generacji. Pod koniec lat dziewięćdziesiątych w Opolu powstał zakład produkcyjny wytwarzający wysokiej jakości specjały mleczne, tj.: jogurty czy też desery, które można zakupić w tak wielu zakątkach świata, że nawet pracownicy bywają tym faktem zaskoczeni. Dzięki uprzejmości opolskiego oddziału tej firmy nasi uczniowie mogli przekroczyć podwoje krainy mlekiem i jogurtem płynącej.

IMG 20240416 123200

Na wstępie uczestnicy wycieczki pokrótce zapoznali się z historią firmy oraz z zarysem poszczególnych etapów produkcji. W związku z faktem, iż „Zott” dba nie tylko o wysoką jakość swoich produktów, ale również o wzorcowe standardy związane z bezpieczeństwem i higieną pracy każdy przeszedł szkolenie, a także został wyposażony w ubrania ochronne, dzięki czemu w bezpieczny sposób można było przejść przez poszczególne działy tego przedsiębiorstwa i poznać krok po kroku jak powstaje jeden z najsłynniejszych jogurtów w Polsce. Podczas oprowadzania po zakładzie okazało się, iż można go porównać do prężnie działającego organizmu, w którym w metalowych rurach płynie smakodajna substancja tak jak w żyłach człowieka płynie życiodajna krew. Sercem całego zakładu produkcyjnego okazała się wirówka, w której mleko zostaje rozdzielone na dwa składniki, a więc mleko beztłuszczowe i śmietankę, a mózgiem tego prężnie działającego tworu jest sterownia, w której przy kilkunastu komputerach pracują osoby odpowiadające za wydajne funkcjonowanie maszyn. Uczniowie mogli również przekonać się jak w poszczególnych fazach produkcji sprawdzana jest jakość wytwarzanych produktów, a jako że firma dba o swoją markę, kontrole odbywają się na wielu etapach od maszyn począwszy na laboratorium zakończywszy. Młodzież nie tylko poznała w jaki sposób powstaje ta mleczno - owocowa mikstura, ale również mogła przypatrzeć się pracy osób na poszczególnych stanowiskach i zaznajomić się z ich zawodową codziennością. Na koniec wycieczki zwiedzający spotkali się w sali konferencyjnej z przedstawicielami firmy, którzy chętnie odpowiadali na nurtujące nas pytania, zarówno te w kontekście produkcyjnym jak i personalnym.

sdr

Przynależność do Hufca Pracy daje młodym ludziom wiele możliwości. Jedną z nich są te swoiste podróże po różnych przedsiębiorstwach, podczas których można poznać od środka jak powstają wytwarzane tam produkty oraz jakie warunki pracy oferuje pracodawca. Dzięki temu, że podczas zwiedzania mamy sposobność porozmawiania z ludźmi, którzy posiadają ogromną wiedzę, uczniowie mogą pogłębić swoją, która w przyszłości pomoże im podjąć trafne decyzje, co do dalszych kroków związanych z rozwojem zawodowym. Gandhi Mahatma, indyjski filozof, prawnik, mąż stanu i polityk rzekł kiedyś: „Żyj tak, jakbyś miał umrzeć jutro. Ucz się tak, jakbyś miał żyć wiecznie”. Korzystajmy więc z takich dobrodziejstw jak wizyty studyjne, ponieważ dzięki nim nabywamy wiedzę pozwalającą nam podejmować świadome decyzje, które przyczynią się do efektywniejszego życia każdego dnia. Wiedzmy, iż jutro zawsze może nadejść, a lepsze jutro to mądre dziś.

Katarzyna Krokosz, Anna Morawiec, Agnieszka Świeczka

sdr

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.