W kalendarzu świąt nietypowych na 12.04.2022 r. przypada Dzień Czekolady. Wielbiciele tego przysmaku mogą go skosztować w różnych formach np. batonikach, tabliczkach czy płynnej.
11-19 Hufiec Pracy w Słupsku po raz kolejny zorganizował zajęcia kulinarne wspólnie z panią dyrektor Miejskiego Przedszkola nr 3 w Słupsku. Nauczyciele oraz dzieci bardzo serdecznie powitali swoich gości. Uczestnicy I roku kształcący się w zawodzie kucharza opowiedzieli zgromadzonym dzieciom o czekoladzie – jej właściwościach, rodzajach i historii pochodzenia. W każdej z grup przeprowadzono zabawę, polegającą na ułożeniu słowa czekolada z rozsypanych, pojedynczych liter. Dzieci bardzo skrupulatnie przystąpiły do wskazanego zadania. Po edukacyjnej pogadance przedszkolaki przygotowywały owocowo - czekoladowe desery. Dzieci samodzielnie układały banany i winogrona na waflach tworząc swoje kompozycje, z niecierpliwością oczekując na uruchomienie czekoladowej fontanny. Kucharze podgrzaną mleczną słodkość nalewali do przygotowanej aparatury. Najmłodsi z pełną fascynacją w oczach spoglądali na lejący się smakołyk. Dzieci pod opieką wychowawców podchodziły z deserami do płynnej, ciepłej czekolady. Fantazyjnie udekorowane owoce stanowiły wyjątkowy przysmak. W trakcie degustacji na sali panowała już tylko cisza, świadcząca o przyjemności z posiłku.
Po zajęciach młodzi kucharze oraz wychowawca otrzymali pisemne podziękowania za udział w inicjatywie. Zarówno dzieciom, jak i prowadzącym spotkanie bardzo się podobało.
Autor zdjęć: Anna Mularczyk