W 11-5 Hufcu Pracy w Lęborku zakończyły się trzydniowe warsztaty kulinarne z robienia pizzy. Warsztaty rozpoczęły się od nauki przygotowywania znakomitego ciasta, czyli podstawy każdej pizzy. Uczestnicy dowiedzieli się jakie są rodzaje mąki i w jaki sposób mogą ją prawidłowo wykorzystać.
W trakcie zajęć oceniali gotowość ciasta do wypieku, własnoręcznie rozkręcali placek, każdy indywidualnie, według swoich ulubionych dodatków „ozdabiał” swoją pizzę, następnie wciągali placek na łopatkę i wrzucali do pieca opalanego drewnem ekologicznym. Młodzież, została poinformowana o właściwościach i aromatach tego drewna - jesionu. Gdy pizza była gotowa, uczestnicy wyciągali ją z pieca, po czym konsumowali swoje „dzieła”.
W radosnej atmosferze uczestnicy zostali prawdziwymi profesjonalistami, którzy potrafią zrobić doskonałą pizzę w każdych warunkach.
Autor zdjęć: Marta Burchardt