• Kontrast strony

W 11-5 Hufcu Pracy w Lęborku zakończyły się trzydniowe warsztaty kulinarne z robienia pizzy. Warsztaty rozpoczęły się od nauki przygotowywania znakomitego ciasta, czyli podstawy każdej pizzy. Uczestnicy dowiedzieli się jakie są rodzaje mąki i w jaki sposób mogą ją prawidłowo wykorzystać.

W trakcie zajęć oceniali gotowość ciasta do wypieku, własnoręcznie rozkręcali placek, każdy indywidualnie, według swoich ulubionych dodatków „ozdabiał” swoją pizzę, następnie wciągali placek na łopatkę i wrzucali do pieca opalanego drewnem ekologicznym. Młodzież, została poinformowana o właściwościach i aromatach tego drewna - jesionu. Gdy pizza była gotowa, uczestnicy wyciągali ją z pieca, po czym konsumowali swoje „dzieła”.

W radosnej atmosferze uczestnicy zostali prawdziwymi profesjonalistami, którzy potrafią zrobić doskonałą pizzę w każdych warunkach.

Warsztaty z robienia pizzy w 11-5 Hufcu Pracy w Lęborku.
Warsztaty z robienia pizzy w 11-5 Hufcu Pracy w Lęborku.
Warsztaty z robienia pizzy w 11-5 Hufcu Pracy w Lęborku.
Warsztaty z robienia pizzy w 11-5 Hufcu Pracy w Lęborku.
Warsztaty z robienia pizzy w 11-5 Hufcu Pracy w Lęborku.
Warsztaty z robienia pizzy w 11-5 Hufcu Pracy w Lęborku.
 
Autor tekstu: Marta Burchardt / Kamilla Bednarz

Autor zdjęć: Marta Burchardt

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.