• Kontrast strony

W 11-5 Hufcu Pracy w Lęborku powstała wystawa dyni, kabaczków, patisonów i cukinii wyhodowanych przez uczestników we własnych ogródkach. Celem Święta Dyni była nie tylko chęć pochwalenia się własnymi plonami przez młodzież, ale przede wszystkim zapoznanie nas z właściwościami odżywczymi tych niedocenianych warzyw. Uczestnicy mieli również okazję wymienić się przepisami na zupę, dżemy, ciasta, ale również na tradycyjną w rejonie Kaszub, zapomnianą zacierkę z dynią. Mieliśmy okazję dowiedzieć się, że te warzywa nie są tylko przepiękną jesienną dekoracją, ale są przede wszystkim niskokaloryczne, zdrowe i dają możliwość eksperymentowania w kuchni.

Dynia 2
Dynia 2
Wystawa plonów w 11-5 Hufcu Pracy.
Dynia 3
Dynia 3
Uczestnik 11-5 Hufca Pracy ze swoimi okazami.
Dynia 4
Dynia 4
Najpiękniejsze okazy.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.