• Kontrast strony

W Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Człuchowie, w dniu 18 kwietnia 2024 r. na warsztatach szkoleniowych młodzież ucząca się w zawodzie kucharz pod nadzorem pani instruktor przyrządziła lazanie.

Lazania to rodzaj makaronu w postaci dużych prostokątnych płatów. Makaron jest uprzednio gotowany lub układany na sucho w prostokątnym naczyniu, na przemian z warstwami farszu. Następnie potrawa jest zapiekana. Farsz stanowią warstwy sosu pomidorowego z mięsem, beszamelem i serem. Danie podawane jest na gorąco. Zdarzają się przepisy w wersji wegetariańskiej i na słodko. Historia lazanii sięga czasów starożytnego Rzymu. Łacińskie słowo lasanum i greckie słowo lasonon odnoszą się do starożytnych naczyń, w których pieczono potrawy. Z czasem słowo laganum zaczęło odnosić się do długich płatów makaronu, robionych tylko z mąki i wody. Młodzi kucharze wykonali lazanie tradycyjną. Wszystkie etapy przygotowania tego włoskiego specjału wymagały od młodzieży dużej staranności i dokładności, wyczucia smaku, a przede wszystkim cierpliwości.

Doskonała organizacja i wzajemna współpraca, pokazała im, że przygotowanie tej włoskiej potrawy daje ogromną satysfakcję i zadowolenie z wykonanej pracy. Nowe umiejętności zaprocentowały doskonałym daniem. Po zakończeniu pracy młodzież usiadła przy stole i z wielką przyjemnością zjadła przygotowany przez siebie posiłek. Warsztaty pomagają uczestnikom rozwijać się i poznawać nowe smaki.

Autor tekstu: Joanna Karepin
Autor zdjęć: Janusz Wilczek

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.