Młodzież z 11-19 Hufca Pracy w Słupsku uczestniczyła w zajęciach na temat zdrowego odżywiania. Przedsięwzięcie zrealizowane zostało w oparciu o program wojewódzki: „Aktywnie po zdrowie”.
Wychowawca na wstępie przedstawił zasady prawidłowego żywienia zawarte w piramidzie pokarmowej. Zadaniem młodzieży było wykonanie sałatek owocowo-warzywnych na podstawie wskazanych przepisów. Kucharz trzeciego roku nauki przedstawił informacje o podstawowych czynnościach, po czym wszyscy przystąpili do krojenia składników. Młodzi ludzie podzielili się na grupy i wykonali trzy sałatki. Różnorodne smaki przypadły większości do gustu. Pomysł połączenia jogurtu pitnego z owocami podobał się niejednej osobie.
Na spotkaniu młodzi ludzie przekonali się do smaku ryby czy słonecznika w sałatce. Celem kulinarnych zmagań była promocja zdrowego i aktywnego stylu życia.
Autor tekstu: Anna Mularczyk
Autor zdjęć: Anna Mularczyk