• Kontrast strony

Młodzież z 11-19 Hufca Pracy w Słupsku uczestniczyła w zajęciach na temat zdrowego odżywiania. Przedsięwzięcie zrealizowane zostało w oparciu o program wojewódzki: „Aktywnie po zdrowie”.

Wychowawca na wstępie przedstawił zasady prawidłowego żywienia zawarte w piramidzie pokarmowej. Zadaniem młodzieży było wykonanie sałatek owocowo-warzywnych na podstawie wskazanych przepisów. Kucharz trzeciego roku nauki przedstawił informacje o podstawowych czynnościach, po czym wszyscy przystąpili do krojenia składników. Młodzi ludzie podzielili się na grupy i wykonali trzy sałatki. Różnorodne smaki przypadły większości do gustu. Pomysł połączenia jogurtu pitnego z owocami podobał się niejednej osobie.

Na spotkaniu młodzi ludzie przekonali się do smaku ryby czy słonecznika w sałatce. Celem kulinarnych zmagań była promocja zdrowego i aktywnego stylu życia.

Autor tekstu: Anna Mularczyk
Autor zdjęć: Anna Mularczyk

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.