• Kontrast strony

Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży w Gdańsku zorganizowało szkolenie zawodowe "Kuchnia molekularna". Szkolenie było koordynowane przez specjalistę ds. rozwoju zawodowego z CEiPM Gdańsk oraz doradcę zawodowego z MCK Tczew. W szkoleniu udział wzięli uczestnicy oraz absolwenci Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Tczewie.

Prowadzący szkolenie z wykształcenia jest kucharzem i dietetykiem. Doświadczenie zdobył w prestiżowych restauracjach grupy Carice Holding na stanowisku Sous Chefa. Pracował w warszawskim Amber Room jako zastępca Wojciecha Modest Amaro. Jest także współautorem książki „Odkrywanie Smaku”.

Podczas szkolenia młodzież zapoznała się z historią gastronomii molekularnej, z różnymi technikami i produktami stosowanymi w tego typu kuchni. Uczestnicy szkolenia dowiedzieli się także jakie są zasady bezpieczeństwa pracy, których należy przestrzegać zajmując się kuchnią molekularną. W ramach zajęć praktycznych młodzież miała okazję spróbować m.in. gotowania w ciekłym azocie, zastosowania takich składników jak algin i agar. Uczestnicy mogli także przygotować m.in. galaretkę z syropem z pomarańczy z dodatkiem alginu oraz lody na bazie śmietany i kajmaku z dodatkiem ciekłego azotu.

Uczestnicy otrzymali zaświadczenie o ukończeniu szkolenia. Zajęcia przebiegły w przyjaznej atmosferze, a młodzież była bardzo zadowolona z tego szkolenia zawodowego.

Autor tekstu: Anna Kreft
Autor zdjęcia: Lucyna Jabłońska

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.