• Kontrast strony

Kokedama to tradycyjna dyscyplina bonsai, w której korzenie rośliny są uformowane w kulę, okryte mchem i owinięte sznurkiem. Czasami stoją na porcelanowych spodkach, innym razem wiszą zaś na długim sznurku. Japońskie słowo „Kokedama” oznacza dosłownie „kulę z mchu”. Praktyka tworzenia Kokedamy wywodzi się jeszcze z epoki Edo.

Z myślą o uczestnikach, którzy chcieliby stworzyć coś niepowtarzalnego i włożyć w to własne uczucia przygotowano specjalne warsztaty florystyczne, dzięki którym można wejść w żywy dialog z naturą i samodzielnie kreować niesamowite kompozycje roślinne pełne rozmaitych faktur, kształtów i zapachów! Dnia 22 marca w 11-18 Hufcu Pracy w Nowym Dworze Gdańskim odbyły się warsztaty składają się z dwóch części, teoretycznej oraz praktycznej. W części teoretycznej młodzież dowiedziała się o różnych ciekawych i mało znanych Japońskich technikach uprawy roślin w pojemnikach. Poznano tajniki uprawy oraz prześledzono etapy powstawania wiszących roślinnych kompozycji. Młodzież dowiedziała się jak odpowiednio przygotować podłoże do tego typu aranżacji. Poznano gatunki roślin, które są idealne do stworzenia kokedamy oraz takie, których lepiej unikać. Prześledzono technikę tworzenia kokedamy krok po kroku oraz poznano szczegółowe zasady pielęgnacji kompozycji. W części praktycznej młodzież skorzystała z materiałów, takich jak: odpowiednio przygotowane podłoże, rośliny, mech, sznury. Każdy z uczestników wykonał dwie aranżacje, jedną większą oraz drugą mniejszą. Warsztaty przeprowadziła Pani Beata Rojewska - florysta.

Z niecierpliwością wyczekujemy kolejnych warsztatów pod okiem Pani Beaty. Poprzez organizacje takich warsztatów uczestnicy mają okazję do wspólnej integracji i spędzenia wolnego czasu na konstruktywnym i twórczym działaniu, co pozytywnie wpływa na ich rozwój intelektualny i interpersonalny.

Uczestnicy 11-18 HP podczas tworzenia „Kul z Mchu”.
Uczestnicy 11-18 HP podczas tworzenia „Kul z Mchu”.
Uczestnicy 11-18 HP podczas tworzenia „Kul z Mchu”.
Uczestnicy 11-18 HP podczas tworzenia „Kul z Mchu”.
Uczestnicy 11-18 HP podczas tworzenia „Kul z Mchu”.
Uczestnicy 11-18 HP podczas tworzenia „Kul z Mchu”.
Uczestnicy 11-18 HP podczas tworzenia „Kul z Mchu”.
Uczestnicy 11-18 HP podczas tworzenia „Kul z Mchu”.
 
Autor tekstu: Magdalena Ciąćka
Autor zdjęć: Patrycja Głodnicka / Magdalena Ciąćka

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.