• Kontrast strony

W 11-20 Hufcu Pracy w Bytowie odbył się wewnętrzny konkurs pt. „Z miłości do kuchni”, który miał za zadanie wyłonienie najlepszych uczestników w zawodzie kucharz, którzy będą reprezentować jednostkę w Wojewódzkim Konkursie „Sprawny w zawodzie 2022 – Kucharz”.

Konkurs adresowany był do uczestników branży gastronomicznej, którzy swoją wiedzę zdobytą w szkole i na praktycznej nauce zawodu postanowili przełożyć na umiejętności kulinarne przygotowując różnego rodzaju posiłki i przekąski. W konkursie wzięło udział 5 uczestniczek, kształcących się zarówno w Zespołu Szkół Ponadpodstawowych, jak i systemie kursowym w zawodzie kucharza. Uczestniczki pod okiem pracodawcy u którego odbywają praktyczną naukę zawodu przygotowywali swoje popisowe dania. Były to zarówno dania obiadowe, jak i przekąski wykorzystywane często jako dodatek do imprez okolicznościowych i bankietowych. Wszyscy włożyli wiele starań i pracy, aby przygotowane posiłki były nie tylko pożywne i smaczne, ale przede wszystkim estetycznie podane i zdrowe.

Komisja oceniająca potrawy miała duży problem z wyłonieniem zwycięzców. Po degustacjach i obradach zdecydowano przyznać nagrodę główną oraz trzy wyróżnienia.

Uczestniczki podczas przygotowania dań i prezentacji.
Uczestniczki podczas przygotowania dań i prezentacji.
Uczestniczki podczas przygotowania dań i prezentacji.
Uczestniczki podczas przygotowania dań i prezentacji.
 
Autor tekstu: Bożena Stadnik
Autor zdjęć: Pracodawcy współpracujący z 11-20 HP w Bytowie

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.