• Kontrast strony

7 lipca obchodzimy Światowy Dzień Czekolady i tę uroczystość świętuje się co roku z okazji rocznicy wprowadzenia czekolady do Europy. Ziarna kakaowca dopiero w XV wieku przywiózł na kontynent Krzysztof Kolumb. Następnie minąć musiało kilkaset lat, zanim w Niemczech powstała pierwsza tabliczka czekolady. Co więcej, oprócz tego, że jest pyszna, czekolada spożywana w umiarkowanych ilość może również mieć pozytywny wpływ na zdrowie. Badania wskazują, że substancje zawarte w czekoladzie pozytywnie wpływają na układ krążenia i pracę mózgu. W piątek młodzież z OSIW wraz z opiekunami – kierownikiem internatu Magdaleną Bębenek oraz wychowawcą Eweliną Lewkowicz, postanowili uczcić to sympatyczne święto, przygotowując słodkości z dodatkiem czekolady. Podczas zajęć praktycznych, pod okiem pani Marzeny Szymańskiej, młodzi kucharze upiekli czekoladowe babeczki oraz zrobili deser owocowy. W akcję włączyła się także kierownik Ośrodka, pani Anna Rosińska.

358797610_283202651042227_6314727482387116956_n.jpg

Autorzy: kadra OSiW Starachowice

Tekst, zdjęcia – Ewelina Lewkowicz

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.