• Kontrast strony

Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas dla całej rodziny. Dni te są szczególnie ważne dla dzieci i młodzieży, które atmosferę rodzinnych świąt oraz związane z nimi tradycje zapamiętają na całe życie. Przekazują je później i kultywują w swoich domach.


Tradycyjnie 12 potraw wigilijnych nawiązuje do 12 apostołów. Według tradycji na stole powinny znaleźć się dary ziemi: z pola, lasu, sadu i wody. Dlatego podczas wigilijnej kolacji podaje się między innymi zupę grzybową, rybę, kompot z suszonych owoców czy ciasto z makiem.

Uczestnicy Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Iwoniczu chcąc wprowadzić świąteczną atmosferę 12 grudnia na zajęciach praktycznych przygotowali kilka tradycyjnych potraw, takich jak: barszcz z uszkami, pierogi z suszonymi śliwkami, pieczone pierogi z kapustą i grzybami, gołąbki, rybę w migdałach, kapustę z grzybami oraz makowiec i kompot z suszonych owoców.

Młodzież bardzo chętnie angażowała się w ich przygotowanie oraz w dekorowanie świątecznego stołu, a efekty ich pracy możemy zobaczyć na załączonych zdjęciach.

ŚWIĄTECZNE POTRAWY ZA ZAJĘCIACH PRAKTYCZNYCH W OSIW IWONICZ 20

ŚWIĄTECZNE POTRAWY ZA ZAJĘCIACH PRAKTYCZNYCH W OSIW IWONICZ 3

ŚWIĄTECZNE POTRAWY ZA ZAJĘCIACH PRAKTYCZNYCH W OSIW IWONICZ 5

ŚWIĄTECZNE POTRAWY ZA ZAJĘCIACH PRAKTYCZNYCH W OSIW IWONICZ 4

ŚWIĄTECZNE POTRAWY ZA ZAJĘCIACH PRAKTYCZNYCH W OSIW IWONICZ 6

ŚWIĄTECZNE POTRAWY ZA ZAJĘCIACH PRAKTYCZNYCH W OSIW IWONICZ 7

ŚWIĄTECZNE POTRAWY ZA ZAJĘCIACH PRAKTYCZNYCH W OSIW IWONICZ 8

ŚWIĄTECZNE POTRAWY ZA ZAJĘCIACH PRAKTYCZNYCH W OSIW IWONICZ 9

Autor artykułu: Agnieszka Krupa – instruktor ds. szkolenia zawodowego młodzieży

Autor zdjęć: Mariusz Szymczakowski – kierownik warsztatów szkoleniowych  

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.